Festivalio „Žiemos ekranai“ spaudos konferencija

Autentiški pagrindinės programos „Svečias kasdienybėje“ filmai, prancūziškosios kino ikonos Jeanne Moreau ir ekscentriškojo Jean-Pierre‘o Melvillo retrospektyvos, André Perlstein‘o fotografijų paroda, pasimatymai su festivalio svečiais režisieriais Eric Barbier, Valérie Massadian ir Antoine‘o Barraud, unikali galimybė susitikti su garsiosios kino mokyklos „LA FEMIS“ režisūros programos vadovu Brice Cauvin, programa vaikams – ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje 13-ojo festivalio „Žiemos ekranai“ organizatoriai dalijosi svarbiausiais festivalio akcentais, o konferencijos svečiai – gražiomis istorijomis apie prancūzišką kiną.

Konferenciją pradėjęs socialinių mokslų daktaras, mados žinovas Eugenijus Skerstonas pažymėjo, kad prancūzų kino menas visada buvo išskirtinis: „Kino kūrėjai tikrovę sugeba paversti įsimenamu meniniu kūriniu, kuris savo ruožtu virsta tikrove, jo veidrodiniu giliu psichologiniu atspindžiu. Prancūzų kinui ir kinematografinei kultūrai yra būdingas meninis stabilumas, aukšto lygio meniškumas kaip tam tikra kūrybinio rezultato vertė.“, – sakė jis. Anot E. Skerstono, šio festivalio filmuose pamatysime tikrą jausmų antplūdį, tikrą gyvenimą, kuris buvo nufilmuotas taip, kaip pasirodė svarbu tą padaryti filmų kūrėjams.

Prancūzų instituto Lietuvoje direktorius Jean‘as-Marie Sani pabrėžė, kad festivalis „Žiemos ekranai“ yra vienas svarbiausių prancūzų kino festivalių Baltijos šalyse: „Festivalis „Žiemos ekranai“ Prancūzų institutui yra svarbiausias renginys ir mes tikrai dedame daug pastangų, kad jis įvyktų“, – sakė jis. „Mums kinas yra viena iš tų sričių, kurią mes remiame ir norime parodyti kitiems. Tai yra ta meno sritis, kuri pasiekia turbūt visus visuomenės sluoksnius, ir visi gali ją suprasti.“ Direktorius pasidžiaugė, kad šiais metais festivalis vyks dešimtyje Lietuvos  miestų, kuriuose bus parodyti 27 filmai ir surengta per 160 kino seansų.

Konferencijos viešnia aktorė Gabija Jaraminaitė pripažino, kad prancūzų kinas jai reiškia labai daug: „Aš užaugau su prancūzišku kinu: pirmiausia kvatodavau žiūrėdama filmus su Louis de Funès. Tada aš pamačiau pirmą pasaulyje gražiausią vyrą Gérard Philipe juostoje „Fanfanas Tulpė“. Po kurio laiko – antrą gražiausią pasaulyje vyrą Alain‘ą Delon‘ą“ – juokėsi aktorė. Moteris prisipažino, kad prancūzų filmai gana stipriai formavo jos požiūrį į kiną, o tokios ikonos kaip Jeanne Moreau skatino norą panėšėti į ją.

Trumpai pristatydama svarbiausius festivalio filmus, programų koordinatorė Eglė Maceinaitė priminė, kad, kaip ir kiekvienais metais, festivalį sudarys kelios programos. Pagrindinėje programoje „Svečias kasdienybėje“, pavadintoje pagal Paul‘o Verlaine eilėraštį, bus parodyti 8 nauji filmai. Pasak programų koordinatorės, visi filmai pabrėžia labai autentišką režisierių žvilgsnį ir jų didžiulį kūrybiškumą, žvelgiant į šiandienos žmogų ir atskleidžiant šiandien esančius tarpusavio santykius ir susidūrimą su kitu arba su kitokiu.

Ypač didelio dėmesio festivalio organizatoriai tikisi kinematografiškojo perfekcionisto Jean-Pierre‘o Melville retrospektyvai, kurio filmai yra nestandartiniai ir įsimintini. Vos pasirodžiusios jo juostos buvo labai inovatyvios, bet taip pat ir prieinamos to laikmečio visuomenei bei aktualios šiandien. Melville‘is dirbo su to laikmečio žymiausiais aktoriais, tokiais kaip Jean‘as Paul‘is Belmondo, Michel‘is Piccoli, Alain‘as Delon‘as. Programoje bus galima išvysti ne tik garsiausius režisieriaus filmus, bet ir originalų jo debiutą.

Ne mažiau unikali ir išskirtinė yra festivalio programa „Amžiaus kronikos“, skirta Lietuvos atkūrimo šimtmečiui paminėti. Programoje bus rodomi nedaug žinomų režisierių filmai, kuriuos nelengva gauti. Festivalio komanda ypač kviečia nepraleisti restauruotų Jacques‘o Rozier filmų – šiandien šis mažai žinomas režisierius kūrė šalia Jean‘o-Luc‘o Godard‘o ir Francois Truffaut. Festivalį atidarys viena šios programos juostų – Romain‘o Gary autobiografinio romano „Aušros pažadas“ ekranizacijos išankstinė premjera, kurią festivalyje pristatys pats filmo režisierius Eric‘as Barbier.

Atskirą programą organizatoriai skyrė pernai Anapilin išėjusiai, kino gurmanams gerai žinomai aktorei Jeanne Moreau. Prancūziškojo stiliaus ikona tapusi aktorė į kino ekranus atnešė nestandartinį grožį, sumišusį su aštriu intelektu.  Programoje pamatysime bus parodyti garsiausios Jeanne Moreau juostos.
Festivalio komanda nepamiršo ir mažųjų kino gerbėjų – festivalyje bus parodytos dvi animacinės juostos vaikams ir paaugliams.

Šiemet festivalis sulauks daug užsienio svečių: festivalio atidaryme viešės fotografas André Perlstein‘as, dirbęs su režisieriumi Jean‘u-Pierre‘u Melville‘iu, kartu atsivešiantis nuotraukų parodą, kuri bus atidaryta sausio 30 d. Prancūzų institute Lietuvoje, taip pat režisieriai Eric‘as Barbier, Antoine‘as Barraud ir Valérie Massadian. Galvojantiems apie kino studijas festivalio metu bus suteikiama išskirtinė galimybė – į Lietuvą atvyks garsiosios kino mokyklos „LA FEMIS“ režisūros programos vadovas, režisierius Brice Cauvin.

Prancūzų kino festivalis „Žiemos ekranai“ vyks sausio 25 d. – vasario 4 d. Vilniuje, vasario 1-11 d. Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Palangoje, Varėnoje, Gargžduose, Ukmergėje, Plungėje.

Daugiau informacijos apie festivalio programą, svečius ir specialius renginius ieškokite festivalio puslapyje www.ziemosekranai.lt bei festivalio Facebook paskyroje.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES